گرفتگی عصب سیاتیک یا فشرده شدن عصب در کمر می تواند بسیار دردناک باشد. در چنین شرایطی معمولا عصب گیر افتاده پس از مدتی بدون درمان خاصی آزاد میشود و درد نیز از بین میرود، اما در صورتی که پس از گذشت مدتی، عصب همچنان تحت فشار بود و درد داشتید، میتوانید برای تسکین درد گرفتگی عصب سیاتیک و کمر از روش های مختلفی مانند مصرف دارو استفاده کنید. همچنین انجام برخی حرکات کششی نیز میتواند به بهبود شما کمک کند. در صورتی که هیچکدام از این روش ها جواب نداد، میتوانید به پزشک متخصص درد مراجعه نمایید.
روش RICE(استراحت، یخ، فشرده سازی و بالا بردن) برای رفع گرفتگی عصب سیاتیک و کمر
1. استراحت دادن به کمر
به کمر خود استراحت دهید و تحرک بیش از حد نداشته باشید. انجام حرکات کششی و مالش بیش از حد ناحیه میتواند نتیجه ای برعکس داشته باشد. در مدت زمان استراحت، برای زمان طولانی نایستید و یا ننشینید، در عوض سعی کنید بیشتر راه بروید. ضمن اینکه در این دوران از خم شدن، پیچاندن کمر و سایر حرکاتی که به کمر فشار میآورند نیز پرهیز کنید.
2. یخ گذاشتن
روی ناحیه ای که در آن احساس درد میکنید، یخ بگذارید. قرار دادن یخ باعث تسکین درد و کاهش التهاب ناحیه خواهد شد. بهترین زمانی که برای گذاشتن یخ پیشنهاد میشود، هفته اولی میباشد که درد در بدن شما آشکار شده است.
- کیسه یخ را به مدت 10 الی 15 دقیقه روی ناحیه ای که احساس درد دارید، قرار دهید. دقت کنید که بین هر دوره قرار دادن یخ روی بدن، 15 دقیقه فاصله باشد. پیشنهاد میکنیم تا یخ را به طور مستقیم روی پوست خود قرار ندهید.
- کیسه های یخ در بازار وجود دارند و در صورتی که دسترسی به آنها نداشتید، میتوانید تکه های یخ را درون پارچه یا حوله بپیچید و روی بدن قرار دهید.
3. فشرده سازی محدوده درد عصب گرفتار شده
فشرده سازی ناحیه ای که درد میکند میتواند باعث کاهش درد شود. شما میتوانید برای فشرده سازی بخش های پایینی کمر خود از کمربند استفاده کنید. فشار آوردن روی اعصابی که گیر افتاده اند، میتواند باعث بهبودی درد شود.
- از کمربند های پشتیبانی کمر میتوانید هر زمان که خواستید استفاده کنید و باید در هنگام انجام فعالیت های زیاد یا بلند کردن اجسام از آنها استفاده نمایید. برای استفاده بیش از 3 روز از کمربند با پزشک مشورت کنید.
4. بالا آوردن پاها
یکی دیگر از روش هایی که میتواند باعث تسکین درد عصب سیاتیک شود، بالا آوردن پا ها میباشد. باسن و زانوهای خود را 90 درجه خم کنید. یک بالش زیر پاهای خود قرار دهید تا آنها را بالا نگه دارید. یا روی زمین دراز بکشید و پاهای خود را روی مبل بگذارید.
تنظیم سبک زندگی برای درمان گرفتگی عصب سیاتیک و کمر
1. از تکیه گاه های کمری استفاده کنید.
تکیه گاه های کمر برای از بین بردن درد اعصاب کمر شما دارای اهمیت هستند. این تکیه گاه ها روی تمامی صندلی ها اعم از صندلی های کاری، خودرو و… نصب میشوند. همچنین میتوانید برای پر کردن گودی کمر خود از یک پارچه، حوله یا بالش کوچک نیز استفاده کنید.
2. از پد های حرارتی مادون قرمز استفاده کنید.
یک راه طبیعی برای تسکین درد و بهبودی گرفتگی عصب سیاتیک، استفاده از یک پد حرارتی مادون قرمز در ناحیه آسیب دیده است. این مدل از پد های گرمایشی از اشعه های مادون قرمز استفاده میکنند و باعث بهبود گردش و جریان خون در بافت ها و استخوان های شما میشوند.
- دوره های درمانی ای هستند که از پرتو های مادون قرمز برای رفع گرفتگی ماهیچه ها استفاده میکنند. در این دوره ها، 30 دقیقه ماهیچه های شما با پد حرارتی ماساژ داده میشوند و سپس مدت کوتاهی استراحت میکنید. سپس ماساژور، 30 دقیقه ناحیه ای که درد و التهاب دارد را ماساژ میدهد. پس از آن هم دوباره از پد حرارتی برای ماساژ این بخش به مدت 30 دقیقه استفاده میشود.
- این پد ها در داروخانه ها و یا فروشگاه های اینترنتی موجود هستند.
3. باسن خود را منقبض کنید.
ماهیچه های باسن یا سرینی، به عنوان عضلاتی شناخته میشوند که ستون فقرات و مهره های شما را حمایت میکنند. پزشکان پیشنهاد میکنند تا قبل از نشستن یا خم شدن، عضلات باسن خود را منقبض کنید. به این صورت هنگامی که قصد دارید کمر خود را خم نمایید و یا میخواهید از سرجای خود بلند شوید، فشار کمتری به اعصاب کمر شما وارد میشود.
4. با یک بالش بین زانوهای خود بخوابید.
قرار دادن بالش بین زانو ها نیز یکی دیگر از روش های موثر درمان این مشکل میباشد. بهتر است زمان خواب به پهلو بخوابید و یک بالش کوچک را میان زانو های خود قرار دهید. این موقعیت به دلیل خنثی کردن موقعیت باسن، باعث کاهش فشار و همچنین کاهش درد کمر میشود.
انجام حرکات کششی برای درمان گرفتگی عصب سیاتیک و کمر
1. باز کردن پا ها
یکی از حرکات کششی مناسب برای تسکین درد است. انجام این حرکت میتواند اعصابی که در بخش های پایینی کمر شما تحت فشار هستند را آزاد کند. برای این حرکت ابتدا بایستید و یک قدم به سمت عقب بردارید. سپس روی زانوی عقبی زانو بزنید. در این حالت احتمالا تغییر وزنی که از سمت لگن به کمر شما منتقل میشود را احساس خواهید کرد. این حرکت را به مدت 10 الی 20 ثانیه انجام دهید. بعد از آن حرکت سمت مخالف را انجام دهید.
2. موقعیت 90/90 را امتحان کنید.
این وضعیت به کاهش درد و گرفتگی عصب سیاتیک شما کمک خواهد کرد. برای انجام این حرکت، روی زمین دراز بکشید و یک بالش زیر سر خود بگذارید. در صورتی که کمرتان درد گرفت، میتوانید زیر آن یک بالش کوچک قرار دهید. زمانی که در جای خود مستقر شدید، ساق پا هایتان را بلند کنید و روی صندلی یا مبل بگذارید. دقت داشته باشید که حتما باسن و زانو های شما زاویه 90 درجه داشته باشند.
- این حرکت زمان مشخصی ندارد و میتوانید تا زمانی که احساس راحتی میکنید، در این وضعیت بمانید. حداقل زمان پیشنهادی برای انجام این حرکت نیز بین 30 الی 60 ثانیه میباشد.
- انجام این حرکت نباید باعث ایجاد درد شود.
3. کشش در ناحیه مرکزی را انجام دهید.
کشش برخی از ماهیچه های اطراف کمر می تواند به بازکردن عصب سیاتیک و تسکین درد کمر کمک کند. روی زمین بنشینید و پا های خود را دراز کنید. دست چپ را روی زانوی راست و دست راستتان را نیز روی زانوی چپ قرار دهید. سپس به آرامی به جلو خم شوید. این حرکت را 5 ثانیه انجام دهید.
- زمانی که ایستاده اید، به یک سمت خم شوید تا عضلات پهلو های شما نیز کشیده شوند. این حرکت را نیز تنها چند ثانیه انجام دهید. همچنین میتوانید در همان حالت ایستاده 5 تا 6 بار به سمت عقب و جلو نیز بروید.
4. همسترینگ خود را رها کنید
کشش همسترینگ میتواند به بهبود کمردرد کمک کند. برای کشش همسترینگ بنشینید و پا های خود را دراز کنید. سپس سعی کنید تا دستان خود را به انگشتان پا برسانید. در صورتی که قادر به انجام آن نبودید، میتوانید بخش های مختلف مانند کف یا مچ پا یا هر قسمت دیگر را که میتوانید لمس کنید. چند ثانیه در این وضعیت بمانید، سپس صاف شوید و مجددا تکرار کنید.
- به پشت دراز بکشید و یک بالش زیر سر خود بگذارید. یک زانوی خود را به سمت سینه خم کنید. همسترینگ یا پشت ساق پا را با هر دو دست خود بگیرید. سپس آن را تا جایی که میتوانید صاف کنید و پا را به سمت خود بکشید. زانوی خود را به مدت حداکثر 30 ثانیه نگه دارید و به حالت اولیه برگردید.
5. کشش های کمر را انجام دهید.
کشش کمر می تواند به رهایی گرفتگی اعصاب سیاتیک کمک کند.به پشت دراز بکشید و یک بالش زیر سر خود بگذارید. یکی از زانو های خود را به سمت قفسه سینه خم کنید. پشت زانو های خود را بگیرید و تا جایی که احساس درد نمیکنید، به سمت سینه خود هل دهید. این حرکت را به مدت 30 ثانیه انجام دهید و سپس زانوی خود را صاف کنید.
- روی شکم خود دراز بکشید و خود را روی آرنج نگه دارید. در حالی که سعی میکند با آرنج های خود، بدنتان را بالا نگه دارید، گردنتان را تا جایی که میتوانید به سمت بالا ببرید. کمر شما حین انجام این حرکت باید قوس داشته باشد و نیاز دارید تا کشش را در کمر و شکم خود احساس کنید. این حرکت را برای 10 ثانیه انجام دهید.
مطلب مرتبط: ورزش برای سیاتیک: ایروبیک، تمرینات اصلی و کششی
درمان پزشکی گرفتگی عصب سیاتیک و کمر
1.داروهای بدون نسخه مصرف کنید.
در صورت نداشتن داروهای تجویز شده توسط پزشک، مصرف دارو های بدون نسخه نظیر ایبوپروفن و آسپرین میتوانند به کاهش تورم و درد عصب کمک کنند.
- حتما قبل از مصرف این داروها، دستورالعمل آنها را مطالعه کنید. مصرف آسپرین در کودکان و نوجوانان میتواند باعث ابتلای آنها به سندرم ری شود، به همین دلیل هم مصرف آسپرین برای آنها ممنوع است.
2. استفاده از کرم های ضد درد
میتوانید از کرم هایی که برای تسکین درد های عضلانی هستند استفاده کنید. کرم را روی ناحیه ای که احساس درد میکند، مالش دهید و چند دقیقه صبر کنید.
- حتما قبل از استفاده از این کرم ها، دفترچه راهنمای آنها را مطالعه کنید.
- این کرم ها را میتوانید از داروخانه تهیه نمایید.
3. به متخصص درد مراجعه کنید.
در صورتی که تصور میکنید دچار گرفتگی عصب سیاتیک و کمر هستید به یک متخصص درد مراجعه نمایید. این متخصصین بدن شما را به طور دقیق معاینه میکنند و با استفاده از روش های درمانی نوین مانند تزریق اپیدورال، اعصاب تحت فشار را آزاد میکنند.
4. داروهای تجویز شده را مصرف کنید.
دکتر شما ممکن است دارو را به عنوان اولین درمان برای عصب گرفتار شده تجویز کند. این دارو ها معمولا دارو های ضد التهابی هستند که احتمالا شامل استروئیدها هستند. ضمن اینکه علاوه بر استروئید، مسکن نیز برای شما تجویز خواهد شد.
- دارو های شل کننده عضلات و ضد تشنج نیز برای بیمارانی که درد زیادی دارند تجویز میشود. همچنین ممکن است دارو های مسکن به طور مستقیم به کمر تزریق شود.
5. فیزیوتراپی
اگر درد شما بطور کامل برطرف نشد، می توانید فیزیوتراپی را امتحان کنید. فیزیوتراپ میتواند با حرکات ورزشی و نرمشی خاصی که به شما میدهد، به بهبودی و باز کردن عصب کمر شما کمک شایانی کند. این تمرینات تخصصی هستند و مخصوص تقویت و از بین بردن فشار عضلات، روی عصب های کمر شما هستند و تنهایی قادر به انجام آنها نخواهید بود.
6. تحت عمل جراحی قرار بگیرند.
در صورتی که گرفتگی عصب سیاتیک و کمر شما برطرف نشد و باز هم درد از بین نرفت، گزینه آخر عمل جراحی میباشد. با انجام عمل جراحی درد کمر شما از بین خواهد رفت و میتوانید به زندگی سابق خود بازگردید. حتما قبل از انجام عمل جراحی در مورد روش جراحی با پزشک خود مشورت کنید.
- در نوع خاص از جراحی، پزشک استخوان کمر شما را میتراشد تا سوراخی برای عبور عصب از درون آن ایجاد کند. در روشی دیگر، جراح استخوان را به طور کامل از بین میبرد و در نوعی دیگر دیسکی که باعث فشار آوردن به عصب میشود را خارج میکند.
- درصد بالایی از عمل های جراحی که روی کمر انجام میشوند، کم تهاجمی هستند و در صورتی که شرایط استراحت در منزل را داشته باشید، همان روز از بیمارستان مرخص خواهید شد.
- در عمل های جراحی مربوط به اعصاب خطراتی مانند آسیب به عصب در حین جراحی وجود دارد که عموما جدی نیستند و همان موقع قابل تشخیص میباشند.