جراحی سمپاتکتومی توراسیک: کاربردها و عوارض

عمل سمپاتکتومی

سمپاتکتومی چیست؟

سمپاتکتومی زنجیره های عصبی در اعماق قفسه هستند که مدام در حال فعالیت هستند. سمپاتکتومی بخشی از سیستم عصبی بدن است که مسئول پاسخ به برخی از واکنش های بدن است. هنگامی که کسی تحت جراحی سمپاتکتومی توراسیک قرار می گیرد، در واقع جراح با برداشتن یا قطع کردن این زنجیره های عصبی از عبور سیگنال های عصبی جلوگیری می کند.

چه بیمارانی به جراحی سمپاتکتومی توراسیک نیاز دارد؟

به بیماری که مبتلایان در کف دست خود، زیر بغل، صورت و حتی پاها دچار تعریق غیر عادی می شوند، هایپرهیدروزیس گفته می شود. یکی از راه حل های درمان تعریق زیاد این بیماری جراحی سمپاتکتومی است.

افرادی که مبتلا به اختلال رینود یا سردی دست و پا هستند نیز به این روش درمان  می شوند. بیماری رینود به بیماری ای گفته می شود که فرد مبتلا به شدت نسبت به هوای سرد واکنش نشان می دهد و سیستم عصبی در اثر درجه هوای پایین باعث می شود که پوست فرد مبتلا تغییر رنگ دهد. همچنین پزشکان برای درمان بیماران مبتلا به سرخی غیر عادی پوست، دردهای مزمن و بیماری هایی از این دست از روش عمل سمپاتکتومی استفاده می کنند. در واقع سمپاتکتومی آخرین مرحله و آخرین راه حل برای درمان این بیماران است و در صورتی که سایر روش های درمانی و تجویز داروهای مربوطه (دارو های ضد تعرق و ..)  منجر به درمان نشود، سمپاتکتومی به عنوان تیر آخر برای درمان عمل می کند. در اثر جراحی سمپاتکتومی مغز دیگر قادر نیست که به نواحی مربوطه سیگنال بفرستد و باعث تعریق در آن قسمت از اجزای بدن شود یا در اثر تغییر دمای هوا رنگ پوست عوض شود.

در عمل سمپاتکتومی ریسک چه عوارضی را باید پذیرفت؟

جراحی سمپاتکتومی توراسیک مانند هر جراحی دیگری خطراتی همچون حمله های قلبی، مشکلات تنفسی و … را ممکن است در پی داشته باشد که توسط داروها و تجهیزات پزشکی در اکثر مواقع قابل کنترل و رفع است. از سایر خطرات عمل جراحی سمپاتکتومی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خونریزی
  • عفونت
  • درد
  • تعریق جبرای به معنی عرق کردن در اجزای دیگر در بدن
  • سکته مغزی و یا حمله قلبی در طول عمل جراحی
  • اختلال در عملکرد ریه
  • ذات الریه
  • نیاز به دستگاه تنفس برای یک زمان طولانی
  • آسیب رساندن به رگ های خونی و یا بافت های عصبی در حین عمل جراحی
  • ضعف در عملکرد و نیروی بازوها و دست
  • احساس سوزش در قسمت های زیر بازو

سندرم هورنر که در اثر بافت های عصبی آسیب دیده به وجود می آید و باعث میشود که فرد دچار افتادگی پلک و مشکلاتی در چشمش می شود. این افتادگی در اثر جراحی از بین نمی رود. این سندرم خصوصا در میان دانش آموزان بسیار شایع است.

در کنار خطرات بیان شده هر شخصی ممکن است بنا به شرایط فیزیکی و وضعیت سلامت جسمانی و روانی خود ممکن است ریسک های دیگری در حین عمل جراحی و پس از آن داشته باشد و بهترین راه حل برای آنکه از تمام خطرات پیش رو در حین عمل جراحی آشنا شوید این است که حتما با پزشک معالج و متخصص خود در این زمینه مشورت کنید.

کارهایی که باید قبل از عمل انجام داد

حتما از کسی که در زمینه خدمات بهداشتی قرار است به شما مشاوره دهد بخواهید که تمام شرایطی که باید قبل از جراحی در نظر بگیرید را برای شما توضیح دهد. در زیر لیستی از کارهایی که فرد باید قبل از جراحی انجام دهد آورده شده است:

همان طور که در هر عمل جراحی یک سری آزمایش ها مبنی بر تایید سلامت فرد از نظر قلبی، جریان خون، تنفس و … صورت می گیرد، در جراحی سمپاتکتومی توراسیک نیز همین روند طی می شود. تیم پزشکی مربوطه یک سری معاینات فیزیکی و آزمایش های تشخیص بیماری انجام می دهند تا از سلامت فیزیکی فرد مطمئن شوند. معمولا تا قبل از عمل جراحی جلسات متعددی در زمینه نحوه جراحی، ریسک های ممکن در حین عمل جراحی، احتمال درصد بهبود و … تشکیل می شود شما در تمام جلسات می توانید هر سوالی که در زمینه داشتید از تیم پزشکی بپرسید. پس از آن که تمام مقدمات کار برای جراحی انجام شد از شما می خواهند که یک رضایت نامه در جهت موافقت با عمل جراحی پر و امضا کنید. توصیه می شود که تمام جزئیات رضایت نامه را با دقت بخوانید واگر هر جمله ای از آن نامشخص بود و یا سوال داشتید حتما بپرسید و سپس امضا کنید.

چه مواردی را باید مد نظر قرار دهید؟

اگر به داروی مشخصی حساسیت دارید و یا نسبت به داروهای خاص پزشکی و جراحی آلرژی دارید، تیم مربوطه را در این زمینه آگاه کنید. و همچنین اگر داروی خاصی مصرف می کنید ( تجویز شده و یا بدون نسخه) ، مکمل مصرف می کنید، باردار هستید و یا احتمال می دهید که ممکن است باردار باشید حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

اگر سابقه خونریزی دارید، داروهای مربوط به انعقاد خون مصرف می کنید ( مانند داروهای رقیق کننده)، آسپرین و یا داروهایی از این دست حتما تیم پزشکی خود را در جریان این موضوع قرار دهید زیرا ممکن است از شما بخواهند که قبل از جراحی مصرف دارو را قطع کنید.

اگر سیگار مصرف می کنید به شما توصیه می کنیم که حتما قبل از عمل جراحی و تا جایی که ممکن است به زودی مصرف سیگار را قطع کنید. مصرف سیگار ممکن است در حین عمل جراحی، به هوش آمدن پس از جراحی و نتیجه عمل جراحی بسیار مخرب باشد.

در حین عمل سمپاتکتومی چه اتفاقی می افتد؟

در ابتدا که به شما داروی بیهوشی تزریق می شود و شما برای چند ساعت به خواب می روید و هیچ درد و یا اتفاق خاصی را در حین عمل احساس نمی کنید. سپس دو یا سه برش کوچک در زیر بغل شما در ناحیه سینه ایجاد می کنند. ریه در طول جراحی منفعل باقی می ماند تا آنجا که جراح بتواند به راحتی به زنجیره عصبی در طول ستون فقرات دست پیدا کند. پزشک جراح توسط یک ابزار پزشکی مخصوص که در نوک آن یک دوربین تجهیز شده است به مکان مورد نظر می رسد و سپس بر حسب نوع بیماری شما زنجیره عصبی را در آن ناحیه قطع می کند و یا برای همیشه می بندد. پس از پایان این عملیات، ریه مجددا شروع به کار می کند و شکاف را می بندند و سپس در سمت دیگر همین عمل تکرار می شود. کل زمان جراحی به صورت تقریبی یک ساعت است.

پس از سمپاتکتومی چه اتفاقی می افتد؟

پس از عمل جراحی سمپاتکتومی توراسیک شما را به اتاق ریکاوری می برند و برای یک مدت زمان معینی که به داروی بیهوشی مورد استفاده و نوع عمل جراحی بستگی دارد در اتاق ریکاوری بستری می شوید. پس از آنکه علائم حیاتی شما مانند عملکرد دستگاه تنفسی و ریه، جریان خون و سطح هوشیاری شما به حد نرمال رسید شما را به بخش عمومی بیمارستان انتقال می دهند. و بسیاری از افراد روز بعد از عمل جراحی مرخص می شوند. اینکه رژیم غذایی خود را از سر بگیرید، چه داروهایی را استفاده کنید، خوردن داروهای ضد درد و … حتما با پزشک خود مشورت کنید. بهتر است حداقل تا دو هفته از رفتن به استخر خودداری و برداشتن وسایل سنگین اجتناب کنید. معمولا افراد یک هفته پس از عمل سمپاتکتومی می توانند به محل کار خود برگردند.

قبل از انجام عمل جراحی سمپاتکتومی مطمئن شوید که پاسخ سوالات زیر را می دانید:

  • اسم و دلیل انجام عمل جراحی
  • نتایج عمل
  • خطرات و نتایج مثبت عمل جراحی
  • عوارض جانبی پس از عمل
  • در چه زمانی و در چه جایی باید این عمل را انجام دهید؟
  • اگر عمل با موفقیت انجام نشود چه اتفاقی می افتد؟
  • اگر عمل جراحی را انجام ندهید چه مسائلی پیش می آید؟
  • چه روش های جایگزینی برای درمان بیماری وجود دارد؟
  • چه زمانی پس از عمل متوجه می شوید که عمل جراحی به درمان منجر شده است یا خیر.
  • اگر پس از مرخص شدن از بیمارستان سوال و یا مسئله ای رخ داد با چه کسی تماس بگیرید.
  • هزینه جراحی چقدر است؟

اگر نگران عوارض عمل سمپاتکتومی هستید پیشنهاد ما به شما سمپاتکتومی با امواج رادیویی(Rf) است که نیاز به جراحی ندارد و بدون بیهوشی با بیحسی موضعی قابل انجام است.

بیشتر بدانید

سمپاتکتومی Rf چگونه انجام میشود؟

‫3.3/5 ‏‫(3 نظر)‬
اشتراک گذاری مطلب: