آرتروز زانو
آرتروز همان ایجاد التهاب در مفاصل است که موجب درد، تورم و خشکی در ناحیه مفصل میشود. تمام مفاصل بدن ممکن است به آرتروز مبتلا شوند، اما آرتروز مفصل زانو شایعتر است. آرتروز زانو فعالیتهای روزانه فرد مانند راه رفتن و بالا رفتن از پله را مختل میکند. این بیماری دلیل اصلی ازکارافتادگی در بسیاری از مردم است.
انواع آرتروز زانو
بیش از 100 نوع آرتروز وجود دارد، بعضی از انواع آن حتی ممکن است در کودکان نیز دیده شود. اغلب سه نوع اصلی آرتروز باعث بروز مشکل در زانو میشود:
استئوآرتریت
استئوآرتریت شایعترین شکل آرتروز در زانو است. در استئوآرتریت، غضروف مفصل زانو به تدریج دچار فرسایش شده، هرچهقدر غضروف این ناحیه تحلیل میرود، ساییده و صاف میشود، و فضاهای محافظ بین استخوانها کاهش مییابد. بهطوری که در نهایت استخوانها روی هم سائیده و درد ایجاد میشود.
آرتریت روماتوئید
آرتریت روماتوئید یا روماتیسم یک بیماری مزمن مربوط به مفاصل سراسر بدن، از جمله مفصل زانو است. در آرتریت روماتوئید غشای سینوویال که مفصل زانو را در بر میگیرد متورم، دردناک و سفت میشود. این نوع آرتروز نوعی بیماری خود ایمنی است؛ یعنی سیستم ایمنی بدن بافتهای خودی مانند غضروف و رباطها را مورد تهاجم قرار میدهد.
آرتریت پس از حادثه
آرتریت پس از حادثه نوعی آرتروز است که بعد از آسیبهای زانو ممکن است ایجاد شود. بهعنوان مثال، شکستگی در استخوان امکان دارد باعث آسیب دیدن سطح مفاصل و سالها بعد منجر به آرتروز شود.
علائم آرتروز
مفصل زانو مبتلا به آرتروز اغلب دردناک و ملتهب است و به مرور زمان درد بیشتر میشود. البته گاهی نیز آرتروز بهصورت ناگهانی اتفاق میافتد. علائم دیگری نیز وجود دارد:
- سفتی و ورم ، اشکال در خم و راست کردن زانو
- افزایش درد و تورم در صبحها و یا پس از نشستن یا استراحت
- درد ناگهانی بعد از فعالیت شدید
- قفل شدن یا بیحرکت ماندن مفصل زانو در هنگام حرکت
- احساس ضعف و لرزش در زانو در اثر درد
- افزایش درد مفاصل در آب و هوای بارانی
ارزیابی وضعیت آرتروز توسط پزشک
- بررسی علائم و سابقه بیماری
- ارزیابیهای فیزیکی
- تصویربرداری ایکس، MRI و CT scan
- تستهای آزمایشگاهی
روشهایی که بهطور متداول برای درمان آرتروز بهکار میروند، بهبود قطعی ایجاد نمیکنند بلکه تنها درد بیمار را تسکین میدهند. پزشکان توصیههایی از جمله کاهش فعالیتهای خطرناک مانند بالارفتن از پله و دویدن، شنا، دوچرخهسواری و برخی داروهای تسکیندهنده درد و یا عملهای جراحی را به بیماران توصیه میکنند. روش دکتر باقرزادی برای درمان آرتروز، یکی از جدیدترین تکنیکهای دنیا با نام مصطلح Regeneration است.
مطلب مرتبط تفاوتهای کلیدی آرتروز با روماتیسم چیست؟
روش Regeneration
روش Regeneration یک روش بیولوژیک و نوعی درمان با تهاجم پایین است. در این روش بافت طبیعی غضروف پیوند زده و این کار باعث تحریک تولید مجدد و بازسازی غضروف آسیبدیده میشود. Mensicus یک بافت زنده است که در زانو در نقش جذبکننده شوک و فشار عمل میکند. از آنجایی که این روش نسبت به عملهای جراحی یک روش کمتهاجم است، بیمار قادر است سریعتر به فعالیتهای روزانه خود بازگردد. برای نتیجه بهتر از درمان، درمان سلولهای بنیادی با سایر درمانهای مؤثر ازجمله Prolotherapy، پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)، و عصاره پلاکت (Platelet Lysate therapy) استفاده میشود.
پزشک برای گرفتن بهترین نتیجه بسته به نوع بیماری، از یکی از درمانهای بالا و یا ترکیبی از چند نوع درمان استفاده میکند.
منابع:
http://www.hss.edu/newsroom_knee-cartilage-repair-outcomes-regeneration.asp
http://stemcellarts.com/repair-knee-meniscus-tear-without-surgery/
http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00212