کمردرد پایین سمت چپ باعث ناراحتی و اسباب زحمت میشود و بر توانایی فرد در انجام کارهای روزمره تاثیر میگذارد. برای این درد دلایل احتمالی زیادی وجود دارد. اندامهای موجود در کمر نظیر کلیهها، آسیب به عضلات یا ستون فقرات و همچنین آسیب عصبی از جمله سیاتیک باعث این درد میشود. علاوه بر این، در زنان کمردرد سمت چپ ناشی از تغییرات مرتبط با بارداری، فیبرومیالژیا و سایر شرایط پزشکی نیز رخ میدهد.
علل کمردرد پایین سمت چپ
کمردرد معمولا بین افراد شایع است و تقریباً همهی ما در مقطعی از زمان به آن مبتلا میشویم. شبیه کمر درد سمت راست، کمر درد چپ نیز به دلایل مختلفی از جمله مشکلات عضلانی، ستون فقرات و عفونت اندامها ایجاد میشود.
یکی از راههای تعیین علت کمردرد این است که تشخیص دهیم آیا شما سیاتیک دارید یا نه. سیاتیک درد شدید یا سوزشی است که در یک طرف بدن انتشار مییابد. این وضعیت زمانی رخ میدهد که عصب سیاتیک (طولانیترین عصب بدن) فشرده یا تحریک شود. در زیر برخی از دلایل احتمالی کمردرد آورده شده است. اگر از سیاتیک رنج نمیبرید، مشکلات زیر میتوانند علت کمردرد پایین سمت چپ باشند.
1. آسیب عضلانی
آسیب عضلانی ناشی از تصادف یا صدمه یکی از دلایل رایج کمر درد پایین سمت چپ میباشد. درد آسیب عضلانی با عارضه سیاتیک یا بدون آن رخ میدهد. اگر آسیب عضلانی علت کمر درد پایین سمت چپ باشد، متوجه میشوید که درد هنگام استراحت بهبود مییابد اما پس از نشستن طولانی مدت یا خوابیدن در رختخواب وخیمتر میشود. همچنین متوجه محدودیت حرکتی، حساسیت به لمس یا ورم در بدنتان نیز میشوید.
2. آرتریت یا مشکلات استخوانی
آرتریت و مشکلات استخوانی (مانند پوکی استخوان) نیز باعث درد در قسمت پایین کمر چپ میشود. اگر آرتریت در لگن سمت چپ باشد، یا اگر ریشه بیماری در سمت راست باشد، بدن با کار گرفتن بیش از حد از عضلات در سمت چپ کمر، مشکل را جبران میکند، در نتیجه منجر به کمردرد در سمت چپ میشود.
3. وضعیت بدنی
وضعیت بدنی نامناسب نیز باعث کمر درد پایین سمت چپ میشود. برای جلوگیری از کشیدگی عضلات به دلیل وضعیت نامناسب بدن، صاف بنشینید و بایستید و تمام مفاصل را در زاویه نود درجهنگه دارید.
4. مشکلات کلیوی
موقعیت کلیهها در دو طرف بخش میانی پشت است. اگر عفونت کلیه یا سنگ کلیه دارید، در سمت چپ بدن خودتان احساس درد خواهید کرد. سایر نشانههای مشکلات کلیوی درد در هنگام ادرار، تب و حالت تهوع میباشد.
5. کولیت اولسراتیو
در برخی موارد، التهاب روده بزرگ نیز باعث درد در قسمت پایینی سمت چپ کمر میشود. اگر علت این موضوع باشد، درد و گرفتگی شکم، حالت تهوع و خستگی را نیز تجربه خواهید کرد.
6. درد مربوط به رحم
کمر درد پایین سمت چپ میتواند ناشی از انواع بیماریهای مرتبط با رحم، از جملهPMS، دردهای قاعدگی، اندومتریوز و غیره باشد.گاهی اوقات این اختلالات باعث درد در هر دو طرف بدن میشود، اما برخی از افراد فقط در سمت چپ درد را تجربه مینمایند.
7. اختلالات ستون فقرات
اگر یکی از دیسکها یا مهرههایی که ستون فقرات را تشکیل دادهاند، جابهجا شوند و یا آسیب دیده باشند، در قسمت پایین کمر چپ احساس درد خواهید کرد. پزشک با آزمایشهای تصویربرداری میتواند این مشکل را شناسایی کند.
8. بارداری
در زمان بارداری افزایش وزن، تغییرات هورمونی و محدودیتهای حرکتی مرتبط با این دوران منجر به کمردرد پایین سمت چپ نیز میشود.
9. سیاتیک
برخی از علل کمردرد پایین سمت چپ منجر به عصب سیاتیک میشوند. در بسیاری از موارد، داروهای ضد التهابی بدون نسخه (OTC) به تسکین درد سیاتیک کمک مینمایند، اما اگر درد ادامه داشته باشد، بهتر است برای یافتن علت زمینهای به پزشک مراجعه کنید.علل کمردرد پایین سمت چپ همراه با سیاتیک شامل:
- فتق دیسک: یک دیسک در ستون فقرات از جای خودش بیرون زده و به عصب سیاتیک فشار وارد میکند.
- تنگی ستون فقرات: باریک شدن ستون فقرات باعث درد سیاتیک نیز میشود.
- اسپوندیلولیستزیس: لغزش مهرهزمانی اتفاق میافتد که مهرهها ناهمتراز قرار دارند و این اتفاق موجب کمردرد سیاتیک میشود.
- بارداری: رشد و تغییرات بدن در دوران بارداری اغلب منجر به درد سیاتیک میشود.
- اسپاسم عضلانی: اسپاسمهایی مانند سندرم پیریفورمیس(اسپاسم عضلهای در باسن) منجر به کمردرد پایین سمت چپ بدنمیشود.
10. بعد از جراحی
پس از جراحی داشتن کمردرد تا شش هفته طبیعی است. با این وجود، اگر بعد از جراحی دچار کمردرد جدید شدید و یا کمر دردتان بدتر شده، باید به پزشک خودتان مراجعه کنید.
بررسی خلاصه آناتومی کمر سمت چپ بدن
ستون فقرات ناحیه کمر(دیسکها و مهرهها)، لگن و باسن همگی باعث کمر درد پایین سمت چپ میشوند. در صورتی که ستون فقرات در یک راستا نباشند، به عصب سیاتیک فشار وارد میشود و درد در سمت پایین کمر رخ میدهد. علاوه بر این، قسمت پایینی سمت چپ محل قرارگیری بسیاری از اندامها از جمله کلیهها است. التهاب و عفونت در کلیه، عضلات و بافتهای اطراف بدن را تحت تاثیر قرار میدهد و منجر به درد میشود.
توصیف نشانهها و علائم کمر درد پایین سمت چپ
اگر برای کمردرد به پزشک مراجعه میکنید، دانستن اینکه چگونه علائم خودتان را توصیف نمایید، میتواند برای تشخیص علت درد مفید باشد. پاسخ به سوالات زیر به توصیف علائم کمک میکند:
- آیا درد ناگهانی یا تدریجی ظاهر میشود؟
- آیا تصادف یا جراحتی داشتهاید؟
- چه چیزی به تسکین درد کمک میکند؟
- چه چیزی درد را بدتر مینماید.
- آیا مشکلی در دامنه حرکتی خودتان دارید؟
- آیا احساس بی حسی یا گزگز دارید؟
- آیا نشانههای دیگری مانند تب یا مشکل در ادرار کردن دارید؟
چه علائمی نیاز به مراقبت پزشکی دارند؟
اگر کمردرد در فعالیتهای روزانه شما اختلال ایجاد مینماید، بایستی حتما به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت داشتن موارد زیر بایستی به پزشک مراجعه نمایید:
- دردی که با داروهای بدون نسخه تسکین نمییابد.
- دردی که هفتهها یا بیشتر طول میکشد.
- تب
- کاهش وزن بدون علت
- بی حسی یا گزگز
- بی اختیاری
- ضعیف شدن پاها
چگونه کمر درد پایین سمت چپ را در خانه تسکین دهیم؟
بهترین روش برای درمان کمردرد در خانه استراحت، کمپرس سرد، گرما و داروهای ضد التهابی بدون نسخه میباشند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی نیز درد کمر را تسکین میدهند. خوابیدن روی تشک سفت و حفظ وضعیت بدنی مناسب نیز به مدیریت درد کمر کمک مینماید.برخی از افراد مبتلا به کمردرد پایین سمت چپاز درمانهای جایگزین مانند ماساژ، کایروپراکتیک و طب سوزنی بهره میبرند.
گزینههای درمانی نسخه ای یا تجویز شده توسط متخصص درد
اگر درد با روشهای خانگی قابل کنترل نباشد، پزشک داروهای تجویزی از جمله شل کنندههای عضلانی را توصیه مینماید. این داروها به بهبود بافت کمک میکنند و درد را تسکین میدهند. اگر درد سیاتیک شدید یا مهره های ناهمتراز دارید، پزشک متخصص درد تزریق استروئید را در قسمت پایین سمت چپ کمر توصیه مینماید. این کار با کاهش التهاب به تسکین درد کمک میکند.
علاوه بر درمان تجویز شده، پزشک فیزیوتراپی را برای تسکین کمردرد نیز پیشنهاد میدهد. فیزیوتراپیست به رفع مشکل کمک میکند و حرکاتی را به شما آموزش میدهد که باعث افزایش قدرت بدنی میشود و به جلوگیری از کمردرد در آینده کمک مینماید.
راه رفتن با درد در قسمت پایین کمر سمت چپ
اگر کمردرد سمت چپ دارید، مهم است که زیاد حرکت نکنید. استراحت برای ریکاوری بدن بسیار مهم است، اگرچه نباید به طور کامل فعالیت خودتان را متوقف کنید. نکات زیر میتواند برای شما کمک کننده باشد:
- روی تشکی سفت بخوابید که پشت و کمرتان را پشتیبانی کند.
- اگر شغل اداری دارید، روی یک صندلی راحت و ارگونومیک سرمایه گذاری کنید.
- اگر سرپا کار میکنید، وضعیت بدنی مناسب را تمرین کنید و از کفش و کفی برای حفظ وضعیت بدنی مناسب بهره ببرید.
پس از بهبودی، بر روی قدرت بدنی خودتان تمرین کنید تا در آینده به کمردرد دچار نشوید.
جمع بندی
معمولاً کمردرد سمت چپ خود به خود از بین میرود، اما اگر بیش از چند هفته ادامه داشت، بایستی به پزشک متخصص درد مراجعه کنید. این نوع درد، کمردرد مزمن محسوب میشود و کیفیت زندگی شما را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد. متخصص درد به شما در مدیریت طولانی مدت درد مزمن کمک می نماید.
